Alveringem, Aller - Retour

Foto Hugo De Cnodder


 

De Eerste Wereldoorlog is een eeuw oud. Nog altijd ligt de Westhoek, van Nieuwpoort tot Mesen, bezaaid met de littekens van die enorme wereldbrand. De vele gedenktekens, begraafplaatsen en oorlogssites getuigen in stilte van de gruwel van de oorlog.

 

Maar de Groote Oorlog is veel meer dan de loopgraven. Als een van de eerste bewoonde dorpen achter het IJzerfront speelt Alveringem een cruciale rol: als logistiek knooppunt voor de bevoorrading van het front, als allerlaatste verdedigingslinie op Belgisch grondgebied, als kantonnement voor duizenden en duizenden frontsoldaten, als draaischijf in de medische verzorging, en... als allerlaatste rustplaats op een van de (militaire) begraafplaatsen. Vier lange jaren is Alveringem een kruispunt van leven en dood.

Alveringem in de Groote Oorlog, dat kun je nog het beste samenvatten onder de Franse term "Aller - Retour"! En door de taalstrijd aan het IJzerfront krijgt deze term nog een extra dimensie. In Alveringem worden tijdens de Eerste Wereldoorlog opmerkelijke episodes in de geschiedenis van de Vlaamse Beweging geschreven. Alveringem is het dorp van de controversiële priester-dichter Cyriel Verschaeve, die tijdens de Groote Oorlog uitgroeit tot het boegbeeld van het opkomende Vlaams-nationalisme. Hier ligt de bakermat van de Frontbeweging en de Heldenhulde. Maar hier zijn ook de kiemen gelegd van een radicaal nationalisme dat in de volgende decennia zal ontsporen... 

De herdenking van 100 jaar Groote Oorlog is de uitgelezen kans om dit unieke maar tot nu toe onderbelichte erfgoedverhaal te ontsluiten. We verliezen de allerlaaste directe getuigen van de Groote Oorlog. Of om het met de woorden van schrijver Erwin Mortier te zeggen: "Een verleden dat voorheen nog van vlees en bloed was, maakt de overgang naar een geheugen dat uit steen, inkt en papier bestaat". Dat zal ons dwingen om de herdenking van de Eerste Wereldoorlog te her-denken.

Met een ambitieus herinneringsproject wil de gemeente Alveringem een cultuurtoeristische en recreatieve meerwaarde creëren en een blijvende waardenbeleving aanreiken aan zowel de plaatselijke bevolking als de toeristen. Vier iconische locaties komen in beeld: de kapelanij, de site Fortem-Lovaart met het Mout- & Brouwhuis De Snoek, de kerk van Oeren met de militaire begraafplaats en het gasthuis Clep in Hoogstade.

Bij de uitwerking van het project gaat de aandacht priotair naar de cultuurtoeristische valorisatie van dit rijk erfgoedpatrimonium en het op een authentieke wijze tot leven wekken van de bijhorende verhalen. Omdat ieder dorp van Alveringem zijn eigen verhaal en geschiedenis heeft, worden ze zoveel mogelijk geïntegreerd in de grote verhaallijnen van het herinneringsprogramma.

Ook deze website maakt deel uit van het cultuurtoeristisch project. Hier vindt u meer informatie over het oorlogsmemoriaal van Alveringem en het attractieve en kwalitatieve aanbod dat we creëren om de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog levendig te houden, het oorlogserfgoed voor de toekomstige generaties te bewaren, en te reflecteren over de betekenis van oorlog en vrede. Bovendien wordt deze website verder uitgebouwd met een uitgebreide database van de slachtoffers van de Groote Oorlog, die in Alveringem gestorven zijn en/of begraven liggen. Als blijvend eerbetoon aan deze gesneuvelden. De zoekmachine op de pagina helpt u deze slachtoffers op te sporen. 

  Zoeken  

  • tel.
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera