Tussen Oeren en Alveringem worden slachtoffers van de Groote Oorlog "structureel" verankerd in het landschap.
Nu de generatie van 14-18 zo goed als uitgestorven is, wordt het landschap steeds vaker als laatste getuige van de Groote Oorlog opgeroepen. In Alveringem voegen we daar nog een dimensie aan toe door slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog "structureel" in het landschap te verankeren.
Tussen de kerk en militaire begraafplaats van Oeren en de Kapelanij in Alveringem zijn vijf herinneringsborden geplaatst. Op elk bord wordt het opmerkelijke verhaal verteld van een slachtoffer van de Groote Oorlog die in Oeren begraven ligt. Deze "bakentjes" in het landschap nodigen de mensen uit om - ook letterlijk - even stil te staan bij de gevolgen van die vreselijke oorlog.
Bovendien maken deze borden integraal deel uit van het kidspad "Marie's Groote Oorlog". Aan deze verhalen op het parcours van deze doe- en belevingstocht is een opdracht verbonden. Op deze manier worden de kids op een "speelse" wijze geconfronteerd met de harde realiteit van de oorlog. Deze borden vormen een harmonisch geheel met het startbord van het kidspad, dat in de tuin van het gemeentehuis Hof van Wyckhuize staat.
Tegelijk krijgen de passanten op deze borden extra informatie aangeboden over interessant (oorlogs)erfgoed, zoals het café De Leute, wijlen priester-dichter Seraphin Dequidt en de Kwellemolen.