Kerkhof Alveringem

Ereperk VerschaeveSinds 1973 ligt Cyriel Verschaeve begraven aan de zuidzijde van de kerk. De controversiële priester-dichter is in 1949 in ballingschap gestorven en begraven in het Oostenrijkse Solbad Hall. Maar op 10 mei 1973 pakt de Vlaamse Militanten Orde (VMO) uit met de spectaculaire ‘Operatie Brevier’. Een achtkoppig commando onder leiding van Bert Eriksson heeft het stoffelijk overschot van Cyriel Verschaeve opgegraven en naar het kerkhof van Alveringem gebracht. Op 3 augustus 1973 is zijn stoffelijk overschot onder een plaat gewapend beton herbegraven. Het graf is op 7 oktober 1973 na een indrukwekkende kerkdienst plechtig ingewijd.

In mei 1987 zijn rond het graf van Verschaeve acht Vlaamse oudstrijders verenigd, eveneens onder een heldenhuldezerkje in de schaduw van de kerk. De aanleg van het ereperk maakte deel uit van de herschikkingswerken op de gemeentelijke begraafplaats.

Interessante graven

Leuridan kruisIn de buurt van het ereperk van Cyriel Verschaeve staat het houten grafkruis van "militant" Robert Leuridan. Het kruis draagt het Verdinaso-embleem met ploeg, rad en zwaard. Dat maakt het kruis uniek.

Naast het graf van geneesheer Aloïs Pieters (1850-1924), ligt zijn zoon Omer (1895-1916) begraven. Hij is overleden tijdens in de Eerste Wereldoorlog. De tekst op zijn graf spreekt  boekdelen:

Door d’oorlog uit zijn heerd verdreven
Hij doolde in ‘t vreemd ellendig rond
Verkwijnde er in den bloei van ‘t leven
En in dit graf de rust maar vond
Hij rust er in vrede

 

Onder een groot grafzerk, met daarop liggend een heldenhuldezerkje, ligt de familie Maes-Vanparys begraven. Remi Maes was tijdens de Tweede Wereldoorlog oorlogsburgemeester van Sint-Rijkers en gewestelijk voorzitter van het Vlaams Nationaal Verbond (VNV).
Ook zoon Dries Maes (1921-1945) staat op het grafzerk vermeld. Hij was lid van de Waffen SS of een aanverwante organisatie. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog kwam hij nabij Hamburg door een aanval op hun konvooi door een kogelregen in de rug om het leven. Op het zerk staat gebeiteld: "Hij gaf zijn leven voor God en zijn volk"

Emiel SelschotterTegen de kerkmuur staat het ijzeren kruis van Emiel Selschotter  (1863-1935). Tijdens de Eerste Wereldoorlog houdt meester Selschotter een dagboek bij. Zijn oorlogsdagboek is van onschatbare waarde. Auteur Lut Ureel heeft de dagboeknotities van haar grootvader verwerkt in het aangrijpende boek De kleine mens in de Grote Oorlog, uitgegeven bij De Klaproos. 

Aan de andere kant van de kerk liggen negen burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog begraven onder identieke stenen kruisjes. Ze zouden allen het slachtoffers zijn van een bombardement op 29 mei 1940.

Enkele rijen verder staat ook een apart grafkruis voor een burgerlijk oorlogsslachtoffer uit de Eerste Wereldoorlog: Adele Van Wincxtenhoven verloor het leven tijdens de gevechten in 1914 te Diksmuide. Het gemeentebestuur kende “als hulde aan het slachtoffer” een gratis grafvergunning toe aan vader Van Wincxtenhoven, ere-postontvanger van Diksmuide.

Extra: Het kerkhof ligt op het parcours van de archeologische wandelroute Van Sint-Ricquiers naar (H)oeren en het kidspad 'Marie's Groote Oorlog'.

Kunsthistorica Anne-Mie Havermans heeft het boeiend historisch relaas van de kerk en het kerkhof van Alveringem in een vlot leesbare en rijk geïllustreerde publicatie gegoten. Lees meer.

 

 

  Zoeken  

  • tel.
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera