De omstreden priester-dichter Cyriel Verschaeve heeft een invloedrijke rol gespeeld in de Vlaamse beweging. Hij is op 30 april 1874 geboren in Ardooie. Tijdens zijn humaniora aan het Klein Seminarie van Roeselare wordt zijn romantisch flamingantisme gevormd. Rodenbach is zijn voorbeeld en hij schrijft er zijn eerste gedicht "Noordzee".
Nadien studeert hij theologie aan het Seminarie van Brugge. Op 12 juni 1897 wordt hij tot priester gewijd in de Sint-Salvatorkerk va Brugge. Van 1896 tot 1911 is hij leraar aan het Sint-Jozefscollege van Tielt. Omdat hij zich ten volle aan zijn literaire carrière wil wijden, trekt hij zich in 1912 terug als kapelaan in het "rustige" Alveringem. Maar enkele jaren later breekt de Eerste Wereldoorlog uit. Hij wordt dan reeds beschouwd als één van de leiders van de Vlaamse beweging.
Zijn kapelanij wordt een ontmoetingsplaats voor vele Vlaamse soldaten en intellectuelen. Ook speelt hij een bijzondere rol in de Frontbeweging. Zo richt hij "Open Brieven" aan de koning en de kardinaal. Zijn "Judas" wordt in 1917 bekroond met de Staatsprijs voor toneelliteratuur. Zijn grote voorbeelden zijn de oude Grieken, Shakespeare en Vondel. Zijn literair werk en politiek blijven steeds verbonden. Tijdens de oorlog begint hij ook beeldhouwen.
Tijdens het interbellum radicaliseert Verschaeve steeds meer in anti-Belgische en antidemocratische zin. Na 1934 groeit zijn sympathie voor het nationaa-socialistische Duitsland. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kiest Verschaeve de kant van de Duitse bezetter. Hij wordt benoemd tot voorzitter van de Nederlandse Cultuurraad en steunt de werving voor het Oostfront. Eind augustus 1944 laat Verschaeve zich overbrengen naar Duitsland. Eind april 1945 vindt hij onderkomen bij de deken van Solbad Hall in Oostenrijk.
Verschaeve wordt op 11 december 1946 bij verstek ter dood veroordeeld omwille van zijn morele verantwoordelijkheid in de werving voor het Oostfront. Hij overlijdt op 9 november 1949 in Solbad Hall. Na zijn dood blijft Verschaeve een belangrijke symbolische functie bezitten voor een deel van de Vlaamse beweging. In 1973 wordt zijn stoffelijk overschot door de Vlaamse Militanten Orde overgebracht naar een grafkelder in Alveringem.
Meer info: www.cyrielverschaeve.be
foto ADVN