Aan de Dode IJzer, die de scheidingsgrens vormt tussen Beveren en Roesbrugge, is de voormalige brouwerij Het Anker gevestigd, beter gekend onder de naam Feys-Callewaert. Tijdens (en na) de Eerste Wereldoorlog groeit Het Anker uit tot een van de belangrijkste mout- en brouwbedrijven van het land waar alom bekende biersoorten worden geproduceerd. De brouwerij maakt vooral naam met haar ‘Forte Brune’.
Oorspronkelijk bevindt zich op deze industriële site een lakenweverij, een blauwververij en linnenblekerij, maar die wordt tijdens de Franse Revolutie verwoest. In 1818 koopt Arsène Viane uit Roesbrugge het deels vervallen complex aan en vestigt er een zoutziederij, een zoutraffinaderij en een azijnstokerij. Samen met Pieter Feys, landbouwer, brouwer én burgemeester van Steenkerke, begint Arsène Viane in 1853 bier te brouwen. Dertig jaar later neemt Pieter Feys het hele complex over en legt zich ook steeds meer toe op het mouten van gerst. Een succesverhaal is geboren.
In 1901 laat Pieter Feys de hele uitbating over aan zijn zoon Cyriel, die enkele jaren later – in 1904 – ook burgemeester wordt van Beveren-aan-de-IJzer. Tijdens de Eerste Wereldoorlog neemt de brouwerij een hoge vlucht. Door de vele soldaten en vluchtelingen in de overvolle dorpen achter het front groeit de vraag naar bier spectaculair. Brouwerijen zien hun omzet vier- tot vijfmaal stijgen.
Volgende cijfers spreken boekdelen. In 1915 bedraagt het moutverbruik in de brouwerij Het Anker 324.590 kg tegenover 92.958 kg in 1914. In 1917 vraagt Cyriel Feys-Callewaert maar liefst 100.000 kg cokes per trimester voor de productie van mout. Mout is de basisgrondstof voor het maken van bier. De brouwerij-mouterij telt een dertigtal werknemers.
Ook na de Eerste Wereldoorlog beleeft de mouterij-brouwerij gouden tijden. Maar tijdens de Tweede Wereldoorlog krijgt het bedrijf harde klappen. In augustus 1965 worden de brouwactiviteiten stopgezet, in 1969 sluit ook de mouterij. De concurrentie met de grote brouwerijgroepen is niet langer vol te houden.
In 2001 is het volledige complex als monument beschermd omwille van zijn historische en industrieelarcheologische waarde. In 2012 heeft de Gentse vastgoedexpert Hendrik Nelde de voormalige brouwerij en mouterij Feys-Callewaert gekocht. Hij wil deze waardevolle industriële site een nieuwe toekomst geven als eventlocatie, galerij en… brouwerij. De nieuwe eigenaar mikt op een totaalconcept, waarbij een “volledige bierbeleving” wordt aangeboden.
Rondleiding :
Kom onder leiding van een ervaren gids alles te weten over de geschiedenis van het bier, hoe bier wordt gebrouwen, over de Grooten Oorlog, over hoe men in de 19de en 20ste eeuw industrialiseerde, over de unieke architectuur. Raadpleeg de website voor een bezoek.
Locatie :
Bergenstraat 8 | 8691 Beveren-aan-de-IJzer
Info