Op een bord aan de oostzijde van de Sint-Mildredakerk staat te lezen: "Hier stond tot 1654 de troon van O.L.Vrouw vanb Barmhartigheid. Hier begon de devotie tot O.L. Vrouw van Izenberge". Twee decennia na een eerste wonderlijke genezing, gaf pastoor Judocus (Joost) Reyphins schoorvoetend toe aan het algemeen verlangen van het volk om een kapel te bouwen. De inhuldigingsplechtigheid met de overbrenging van het miraculeus beeld vond plaats op 15 augustus 1654.
Enkele wonderlijke genezingen zorgden voor een grote volkstoeloop. Daarop besliste pastoor Reyphins tot de bouw van een grotere kapel. De bakstenen die hiervoor gebruikt werden, waren afkomstig van de vervallen gebouwen van het leenhof van Sint-Ricquiers, gebouwen die toebehoorden aan jonkheer Pieter Boudens, burgemeester van de stad en casselrij Sint-Winoksbergen. Door oorlogsomstandigheden werd de bouw pas in 1663 beëindigd.
De mirakelschilderijen die nu in de voorkapel hangen, dateren van 1677. Ze zijn van de hand van Joris Roeland uit Ieper. Het rijk versierde interieur van de kapel is het werk van kapelaan Marannes (1772-1777). Zo werd de kapelruimte gelambriseerd, met uitzondering van het houten gewelf uit de 17de eeuw, dat behouden bleef. Kapelaan Marannes liet in 1774 ook een authentiek A.J. Berger-orgel bouwen.
Boven het altaar prijkt het beeld van Sint-Joorst, patroon van de stichter, met onder de voeten het wapen van de familie Reyphins. Vigor Bouquet uit Veurne schilderde het mooie doek van Maria-Hemelvaart in 1655. In de wandschotten herkennen we vier grote kerkleraars: Gregorius, Augustinus, Ambrosius en Hiëronymus. De koorafsluiting en de doksaalballustrade zijn van een ongekende schoonheid, vooral na de jongste restauratie van 2008-2009.
Bezoekuren :
Elke dag van het jaar
- van 7.30 tot 19 u. (maart tot oktober)
- van 7.30 tot 17 u. (november tot maart)
Geleid bezoek is op aanvraag mogelijk
Contactpersoon :
Kris Laleman | 0495 61 04 85 | kris.laleman@skynet.be